Bagare och konditor var förr i tiden två helt skilda yrken. Och när vi pratar om förr i tiden menar vi inte hundra år, utan snarare tjugofem år sedan. När man idag utbildar sig inom yrket tar man gesällbrev som både bagare och konditor.

Förr bakade bagaren matbröd medan konditorn, eller sockerbagaren, tillhandahöll tårtor, bakelser och finare bakverk. Men så hände något under 60- och 70-talet. Storbagerierna kom och tog över marknaden och slog ut nästan alla små kvartersbagerier. Här börjar även det raffinerade mjölet komma då dessa stora maskiner skulle i ena ändan matas med flera ton mjöl, och i den andra änden skulle det spottas ut limpor i överflöd. Detta skulle också göras på snabbast möjliga tid. Något man inte tänker på är att detta enbart försämrar produkten för konsumenten. För att få mjölet på detta sätt har man tagit bort näringsämnen och mineraler, och istället tillsatt dom i form av kemikalier och konserveringsmedel.

Som kund ska du alltid fråga efter ett stenmalt, kravmärkt mjöl. Då vet du att du får det som är det bästa och nyttigaste. Hos oss på Eclair är detta en stor och viktig nyckelfråga hos oss, och vi strävar ut i den minsta detalj att göra allt med gamla hederliga traditioner, och med bra och nyttiga råvaror. Vi bakar ett bröd, så som det ska bakas.